Kansen voor Thundersnow

Back to Berichten
thundersnow

Kansen voor Thundersnow

Comments: 0

Veel mensen denken bij onweer aan warm en broeierig weer en bij dit weer is de kans op onweer ook wel groot.
Onweer ontstaat als er een groot verschil is in temperatuur tussen de lucht aan de grond en de lucht heel hoog.
Vaak zien we in de zomer aan de grond een wind uit zuid tot zuidoost, die warme vochtige lucht naar ons land blaast, terwijl hoog in de atmosfeer, zeer koude lucht uit het hoge noorden ( door een depressie) naar het zuiden stroomt.
Naarmate de warme lucht doorstijgt, komt ze steeds koudere lucht tegen en gaat daar door steeds hoger en hoger en ontstaan zware buien ( onweer)
In de winter, vaak met noord-westen wind, veroorzaakt een depressie in de hoge bovenlucht een zeer koude stroming van lucht uit de poolstreek, boven het relatief warme noordzee water, ontstaan vaak buien die ook doorstijgen door de zeer koude bovenlucht, zijn de buien zwaar genoeg ( hoog genoeg) dan kan het ook onweren, terwijl er sneeuw valt.
Meestal is dit “hoog”onweer, dus alleen in de wolken.

 

De betekenis van Thundersnow is eigenlijk heel erg simpel. Het zijn sneeuwbuien met een onweersbui erin.
Op het moment dat het sneeuwt en er onweersbuien ontstaan noemen we dit dus Thundersnow.

Thundersnow is best zelfdzaam en in de meeste gevallen onstaat thundersnow in gebieden van sterke opwaartse beweging in de koude sector. Thermodynamisch is niet verschillend van een ander type onweer. Het enige verschil zit hem in de hoogte. Tropische onweersbuien zijn heel hoog. Winterse onweersbuien juist heel laag. Naast dat het dan onweert en regent, zal het sneeuwen of hagelen. Dit zijn dan de meest grote verschillen. Omdat winteronweer dus een vrij lage basis heeft, zijn de inslagen hierop dus ook groter. Deze buien zijn relatief kort maar niet minder gevaarlijk hierdoor. De kans op een inslag ligt door deze lage basis stukken hoger.

Als je de bovenstaande text dan samenvoegt met de bovenstaande kaarten dan kun je zien waar de meeste kans op thundersnow kan ontstaan. Sowiso is de randstad altijd een goede plek vanwege de hoogbouw. Hierdoor heb je eerder de kans dat thundersnow zich ontwikkeld. De meeste kans is dus te zien in het westen!

 

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten