Update onweerskansen 20 Mei 2014

0
15
Update onweerskansen 20 Mei 2014

Onweerskansen voor dinsdag 20 mei 2014

Voor een groot deel van het land was het een goed begin van het onweersseizoen van 2014! Het vele onweer van de afgelopen weken zet zich de komende week opnieuw voort. We treffen het dit jaar, vooral als we kijken naar de situatie vorig jaar. Het was koud, ’s nachts vroor het nog regelmatig, en de onweer dagenteller stond bij de meeste onweersliefhebbers nog op 0 tot 1 dag. Morgen staat er dus waarschijnlijk het een en ander te gebeuren qua onweer. We zien morgenavond een convergentiegebieden arriveren, welke vooral over de zuidwestelijke helft van het land trekt. Het is nog de vraag in hoeverre het geheel over land of juist over zee trekt. Aan onstabiliteit is er in ieder geval geen gebrek. De CAPE loopt in de loop van de dag op van 700 J/kg aan het begin van de middag, naar rond de 1000-1300 J/kg aan het einde van de middag en avond, bij een lifted index van -2 tot -4. Op zee blijft de onstabiliteit uiteraard iets gematigd, daar waarden van 400-700 J/kg bij een lifted index van 0 tot -2. De onstabiliteit in de atmosfeer is dus prima, zeker voor enkele stevige zomerse buien.
De buien worden verder getriggerd door de deze convergentiezone, behorende bij een trog, die zich op dit moment boven Frankrijk bevind.
De shear ligt zo rond de 35 a 40 knopen (Ong. 15-20 m/s). Dit betekent dat de onweersbuien zich kunnen ontwikkelen tot meercellige buien (multicell) en mogelijk wat lijnvorming. Bovendien moeten we er niet van staan te kijken als er in de loop van de dag al verspreid een (onweers)bui ontstaat. Deze zijn dan van het type singlecell en dus vrij lokaal!