Over Xtremechasing

Xtremechasing 2009-2020

Fijn dat je de tijd wilt nemen om de geschiedenis achter deze groep eens te bekijken. Mijn naam is Maickel Althuizen en ik ben samen met Alain Didderiens de drijvende kracht achter Xtremechasing.

Onweerliefhebber vanaf een jaar of 9…

Als we echt bij het begin moeten beginnen dan zijn we nog wel even bezig denk ik. Als kleine man van een jaar of 9 was ik al enorm gefascineerd door het onweer. Bliksemflitsen en lekker harde knallen! Soms net iets te hard waardoor ik dan toch maar weer onder de dekens kroop. Laten we beginnen bij het begin van het stormchasen. Xtremechasing stamt af uit het jaar 2009. Maar lang daarvoor was ik al geboeid door het oer-Hollandse weer waar we af en toe mee te maken krijgen. Het is niet altijd dikke pret als je kijkt naar Pukkelpop en Pinkpop daarom heb ik naast deze community ook een bedrijf dat het weer in de gaten houdt tijdens buitenactiviteiten. Door middel van deze kaarten ga ik op zoek naar potentieel gevaarlijke situaties en leg deze vast. Xtremechasing is voorheen gestart in Zwolle Overijssel maar is nu gebaseerd in Limburg. Voorheen waren we een groep, eigenlijk meerdere groepen zo zijn we begonnen bij Gods of Thunder, en later Team X-treme. Maar dat liep na een tijd niet zo lekker. Vanaf 2017 heb ik besloten mijn eigen weg te gaan omdat ik me enorm stoorde aan het feit dat voor een paar chasers het belangrijker is om in de picture te staan dan werkelijk de community een dienst te leveren. Daarnaast 2 bedrijven runnen neemt ook tijd in beslag en Xtremechasing is en blijft een hobby. Wel een hobby dat uit de kluiten gewassen is. En waar nog een staartje aan zit. Inmiddels is Weerbewaking een succesvol bedrijf geworden naast mijn fotografie. In 2019 hebben we meer dan 25 evenementen van weerbeheer voorzien. Vanaf September 2019 werkt Alain Didderins ook met Xtremechasing mee om zo meer gebied te kunnen vastleggen als het weer eens gaat spoken in ons land. 2x de kans om eindelijk die tornado te pakken. Samen met Sven en Lynette doen we onderzoeken naar tornado’s in onze buurt. Zo zijn we nog steeds bezig 3 tornado’s te onderzoeken. Dit is een lang proces dat tijdrovend is. Tornados blijven een onbekend iets voor velen, daar waar de media overal windhoos in een bericht gooit vragen wij ons af of dit echt een windhoos is geweest. Aan ons om de feiten van fictie te onderscheiden.

Waarom stormchasen in Nederland?

Die vraag krijg ik echt heel vaak! Hier zijn toch geen tornados man! Eh, jawel die zijn er zeker. Ook in Nederland. Oke, de Tornado Alley zal hier niet komen maar Nederland is vaker opgeschrikt door toch best wel flinke jongens. Iedereen weet dat Stormchasen uit Amerika is overgewaaid. Iedereen kent het de film Twister wel, en ik ga er vanuit jij ook. Hier in Nederland wordt het eerder onweerjagen genoemd. Net zoals in de film gaan wij ook met meetapparatuur op het dak op zoek naar de meest grote onweersbuien die de regio te verduren krijgt. Wij Nederlanders zijn nog te nuchter als het gaat om tornado’s en de extremere kanten van het weer. Niet gek ook als niemand snapt waarom het KNMI met code rood waarschuwt het grote gros nieteens meer reageert. “Want er gebeurd toch niets” Tot dat het echt mis gaat. Dan snapt iedereen wat wij stormchasers doen. En waarom wij zo belangrijk zijn in het veld. Ik merk dit al door mijn bedrijf Weerbewaking Nederland waarbij men in het begin heel sceptisch reageerde maar het nu toch heel fijn vinden als we er zijn. Nu krijg ik nog steeds wel wijzende vingers en lachende mensen omdat ze niet snappen dat mijn scoutvoertuig essentieel is om mensen op voorhand te waarschuwen. Ook het bellen van 112 en vertellen dat ik een tornado heb gezien en een boom op een huis is gevallen snappen ze vaak ook niet wat ze moeten doen. Men denkt eerder dat het een grap is. Een dezer jaren gaat het echt gebeuren, Een herhaling van Tricht waarbij een dorp werd weggevaagd. Door een tornado. Dit is ook mijn doel en mijn missie. Men laten zien dat het niet om te lachen is als een festival in puin wordt geblazen of een dorp wordt weggeveegd.

Wat is het doel van stormchasen?

Mensen voortijdig waarschuwen, het onderzoeken en intekenen van schadepatronen en data verzamelen over de structuren en alle aspecten die met het weer te maken hebben. We beginnen met het analyseren van de weerkaarten en het bijhouden van de nieuwste updates. Mocht er dan een flinke kans zijn op onweer ( level 2 of 3 ) dan gaan we uitzoeken waar dit risico het hoogste is en gaan we een navigatieplan uitschrijven en een exitstrategie. Soms heb je er niet de tijd om routes te bepalen en doe ik dit al op voorhand. De exitstrategie is alleen voor noodgevallen mocht het te gevaarlijk worden welke wegen dan toegankelijk zijn voor een snelle exit. Bij de ene chase maak ik voornamelijk foto’s en bij de andere ben ik meer van het documenteren. Meten is weten, en daarvoor hebben we ook gekozen om het meest geavanceerde systeem dat voor mij toegankelijk is te gebruiken. Davis wordt ook in Amerika gebruikt om hetzelfde resultaat te behalen. Het WXlab op het dak van SC1 meet alles wat met weer te maken heeft. Tot en met de zonnestraling en UV aan toe. We maken zelfs gebruik van een luchtvochtigheidsmeter en een bliksemdetector. Dat laatste moet in een afgesloten kist geplaatst worden zonder dat het storingen kan oppikken van elektrische signalen. Zoals een knipperlicht, ruitenwisser of mijn laptop. Anders krijg je inaccurate data en gaat je onderzoek de prullenbak in.

Ik proef hier voornamelijk een passie.

Oh ja! Absoluut. Naast dat het stormchasen bedoeld is om mensen te helpen. En te vertellen dat het onweer gevaarlijk is en bliksem 5 km voor de bui naar beneden kan komen is het stormchasen ook een enorme rush! Het uiteindelijk doel is het vangen van een tornado. Hoe klein die kans in Nederland ook is! Vorig jaar (2018) was ik er onwijs dichtbij op de grens bij Frankrijk. Ik zat er met de lip bovenop maar door slechte planning en geen navigator aan boord heb ik een foute weg gepakt en ging deze aan mijn neus voorbij. Terwijl ik bezig was zo snel mogelijk bij deze bui uit te komen had hij aan een boerderij al enorme schade aangericht. Je baalt dan echt enorm. Gelukkig op de terugweg naar Nederland herpakte het systeem zich weer en wierp drie dikke onweerscellen af in Duitsland. Zeer gevaarlijke supercellen die alle potentie hadden om een tornado te werpen. Het kwam er niet van. Wellicht dit jaar proberen? Maar mijn werk als fotograaf en het monitoren bij evenementen gaat dit jaar een grotere rol spelen. Wat het jaar zal geven? Ik heb geen idee!

Kan ik ook stormchasen?

Iedereen kan stormchasen maar of dat werkelijk zo slim is, is vraag twee. Het lijkt zo makkelijk om met een buienradar te zoeken naar onweersbuien en om kekke foto’s te schieten met je maten. Geloof me daar zijn er een heleboel van. Maar het is niet aan te raden om dat te gaan doen voor je hiervoor de enige kennis hebt opgedaan. De risico’s die je dan voor jezelf neemt en die voor je maten zijn dan best groot. Ik heb genoten van een opleiding van Skywarn Nederland. Hierbij worden we getoetst op de kennis van onweer en ze factoren hiervan. Ik kan bijvoorbeeld zien wanneer een onweersbui ermee kapt zonder naar de radar te hoeven kijken. Puur visueel aan de wolkenstructuur.

Mag ik een keer mee met jou stormchasen?

Een hele bekende vraag, waarop ik altijd een heleboel mensen moet teleurstellen. Heel soms bij uitzondering neem ik iemand mee, maar dan is het als ik langs je af kom. Voorheen was ik wel te porren voor deze gezelligheid maar de stormchasers orgaan in Nederland is gewoon verpest door een paar raddraaiers. Daarom ben ik liever samen met een stormchaser op pad. Zeker omdat deze kennis van zaken heeft. Is dat voor mij ook een stuk veiliger. Maar je mag het altijd vragen. Weet wel dat het antwoord 75% een nee zal zijn.

Stormchasen met de Media

Vermijd ik het liefste. Vooral als het gaat om sensatiemedia. Zolang je niet oprecht geïnteresseerd bent in wat wij doen en je niet het verschil weet tussen een noordweststorm en een onweersbui voel ik er niets voor om voor de camera te reageren. Veel van mijn collega stormchasers hebben dit wel gedaan en worden dan te kakken gezet en wordt er lacherig gedaan. Dat is de rede waarom ik niet in zee ga met dit soort media. Een Jinek of DWDD zou het toch wat anders maken omdat hier serieuze discussies gevoerd worden. Jullie mogen me altijd bellen! Ook voor een interview in de krant zijn we bereikbaar. Je kan ons dan benaderen via onze contactpagina